Kontakt os på

tlf. ​97 42 32 33

En personlig tragedie blev til en succesvirksomhed

​Tiden efter en stomi-operation blev for Kirstine Hardam indledningen på en ny livsbane. I dag lever både hun og hendes søn, Uffe, af at rådgive stomi-opererede og mange andre med behov for dén slags hjælpemidler, som virksomheden Kirstine Hardam A/S forhandler.

​Kirstine Hardam var bare 32 år og mor til to små børn, da hun blev ramt af sygdom og fik en stomi. Men det, der begyndte som en stor sorg i hendes liv, er i dag blevet til en succesvirksomhed, hvor Kirstine og hendes søn Uffe hjælper stomi-opererede og mange andre til et næsten helt normalt liv, takket være de mest moderne hjælpemidler på markedet.

Heldigvis er Kirstine Hardam ikke sådan at slå af pinden. Det var hun heller ikke dengang i slutningen af 1970’erne, da lægerne i de hvide kitler var en autoritet, de færreste turde modsige, og da det at få en stomi betød et samtidigt tilbud om førtidspension og en evig plads på bænken i livets store dansesal.

Nej tak til pension

​Pension blev der imidlertid ikke noget af, for det sagde Kirstine nej tak til. På samme måde som hun stillede fornuftige spørgsmålstegn ved lægernes autoritet.

- Sygdommen skulle ikke få mig ned med nakken, siger Kirstine med sin karakteristiske beslutsomhed. Hun var blevet diagnosticeret med kræft i tarmen, en sygdom, som også både hendes farfar og farbror havde haft. Angsten var stor, men det var hendes livsvilje og kampånd også.

Ville ikke opereres

Det var en enorm sorg for Kirstine, da der ikke var nogen vej udenom en stomi.

- Jeg VILLE simpelthen ikke have den stomi! Dengang var produkterne betydeligt mere primitive, end de er i dag. Og jeg vidste fra plejehjemmet, hvor jeg havde arbejdet, at man altid kunne lugte sig frem til de stuer, hvor der boede en stomi-patient, husker Kirstine.

Trods modstanden mod operationen endte det med, at lægerne bagefter brugte Kirstine som opmuntrings- og støtteperson til andre nyopererede.

- Dengang var der stort set ingen, der troede, at man kunne overleve kræft. Endsige passe et arbejde efter en stomi-operation, husker Kirstine. Men hun blev undtagelsen, der lagde grunden til en ny måde at anskue stomi-opererede på.

Stiller krav til produkterne

​Markedet for hjælpemidler var dengang meget begrænset, og Kirstine gik efter det, der virkede optimalt og hæmmede hendes aktive livsudfoldelse mindst muligt. Hun stillede ikke blot krav til lægerne og de øvrige behandlere, men også til producenterne af hjælpemidlerne. Kun de bedste lod hun slippe igennem nåleøjet i sin egen, nystartede virksomhed.

- Jeg blev simpelthen leverandør til mig selv via virksomheden. Det var mere eller mindre sådan, det startede, husker hun med et smil.

Dén indstilling til livet, som Kirstine lagde for dagen i sit eget sygdomsforløb, fører hun videre i virksomheden Kirstine Hardam A/S, som igennem årene har hjulpet tusindvis af stomi-opererede, mennesker med inkontinensproblemer, børn født med forskellige dysfunktioner i tarmen og mange andre. En høj grad af service kombineret med et skarpt blik for kundernes behov er noget, der har fulgt Kirstine siden dengang, hun som ung blev uddannet i tøjbutik.

Stor indsigt og erfaring

​Lige siden etableringen af virksomheden i 1980 har Kirstine gerne øst ud af sine egne erfaringer, og har med stor indsigt og faglighed kombineret med menneskelig empati og omsorg givet sine kunder en oplevelse af at blive taget alvorligt og mødt lige der, hvor de selv befinder sig i deres sygdomsforløb.

- Det er blevet bedre med årene, men der er stadig mange tabuer forbundet med det at have en stomi. Det er en sygdom, de fleste er meget diskrete omkring, og derfor har man som stomi-opereret et stort behov for at komme tæt på nogen, der selv har prøvet det og ved, hvad det vil sige, forklarer Kirstine.​

Mor og søn arbejder sammen

​Sine egne dyrekøbte erfaringer har hun formået at formidle videre til sin søn, Uffe Hardam, der - skønt han aldrig selv har været ramt af sygdommen - har et indgående kendskab til alt, hvad der har at gøre med stomi og de tilgængelige hjælpemidler.

- Jeg har jo altid haft en mor med stomi. Jeg husker slet ikke andet, så da jeg var barn, fik mine bamser stomiposer på, fortæller 37-årige Uffe, mens han smiler ved tanken.

Han er vokset op med sin mors virksomhed og kender den ud og ind, og det har aldrig ligget ham fjernt at træde ind i firmaet, men ikke uden en uddannelse, der kunne bibringe virksomheden de relevante kompetencer.

Lille og fleksibel virksomhed

​I 2000 gik Uffe derfor i gang med en bankuddannelse, og efter to år i Ringkjøbing Landbobank, blandt andet i erhvervsafdelingen, blev han tilbudt at læse videre på den finansielle videreuddannelse HD. Men lige på dette tidspunkt blev virksomhedens førstedame alvorligt syg og døde, så i 2002 trådte Uffe ind i familieforetagendet som et led i et langstrakt og nu afsluttet generationsskifte.

Siden 2002 har mor og søn arbejdet side om side med virksomhedens øvrige ansatte, som alle varetager flere forskellige funktioner.

- Vi er ikke så mange, så vi skal alle sammen kunne lidt af hvert, lyder forklaringen på den lille virksomheds store fleksibilitet i forhold til akutte efterspørgsler på nogle af de flere end tusinde nicheprodukter, de har på hylderne hos Kirstine Hardam A/S.

Mennesket i centrum

Rådgivning er en helt essentiel del af både Kirstines og Uffes arbejde. Deres indgående kendskab til de produkter, de forhandler, sikrer kunderne tryghed og tillid i en situation, der for mange er virkelig svær og forbundet med mange og store følelser. Følelser, som de professionelle leverandører skal kunne forholde sig både empatisk og konstruktivt til.

Dét er måske i virkeligheden den største udfordring ved jobbet, mener både Kirstine og Uffe. Ikke at det er svært, men de er sig meget bevidst, at det er mennesker, de har at gøre med. Mennesker i en alvorlig livssituation, der udfordres af skæbnen og måske har mange spørgsmål, tvivl og tunge tanker at tumle med. Her træder Kirstine med sin lange erfaring til som det medmenneske, der kan hjælpe andre igennem prøvelserne og finde de helt rigtige løsninger.

At leve livet fuldt ud

For heldigvis er produktudviklingen, teknologien og dermed også produktionen af de nødvendige hjælpemidler i dag så langt fremme, at der vitterligt findes mange måder at leve med en stomi på i hverdagen - også selv om hver enkel kunde er individuel, har forskellige behov og stiller forskellige krav.

- Vi er kommet milevidt fra dengang, man måtte døje med dårlige poser, lækager og en afslørende lugt. I dag er der alle muligheder for at leve livet fuldt ud som stomi-opereret, og en stomi behøver ikke at være en begrænsning, hverken i dagligdagen eller i livet, understreger Kirstine, der selv er det bedste eksempel på sine ord.​​

​Tidslinje for Kirstine Hardam A/S

 • Etableret af Kirstine Hardam i 1980 med domicil i hjemmet i Særkærparken i Holstebro. Dengang var det udelukkende med salg af stomi-hjælpemidler.
 • Kirstine er oprindeligt butiksuddannet indenfor tøjbranchen, men har også arbejdet på plejehjem.
 • I 1986 flytter virksomheden til sin nuværende beliggenhed på Måbjerg Skolevej.
 • I 1991 bliver virksomheden udvidet med 300 kvadratmeter administrationsbygning og lager.
 • I 2002 træder Kirstines søn Uffe Hardam ind i virksomheden. Uffe er bankuddannet.
 • I 2003 køber virksomheden pf-medicali Århus, der udvikler og producerer røntgentilbehør.
 • I 2004 bliver bygningerne på Måbjerg Skolevej udvidet med endnu en lagerhal.
 • I 2011 bliver Kirstine Hardam A/S udnævnt til vestjysk vækstvirksomhed.
 • I 2012 får Kirstine Hardam A/S agentur på lugtfjerneren R10.
 • I 2012 er Kirstine Hardam A/S blevet AAA kreditvurderet og bl.a. fået agenturet i Danmark og Sverige på hele sortimentet fra engelske Medicina.

​​

 • I 2012 etableres webshoppen www.hardam-shop.dk
 • I 2014 flyttes lageret til nabobygningen og administrationen udvides.
 • I 2015 kåres Kirstine Hardam A/S til "Børsens Gazelle 2015".
 • I 2016 får Kirstine Hardam A/S agentur på Aquaflush i Danmark og Sverige.
 • I 2017 er Kirstine Hardam A/S blandt de tre nominerede til "Danmarks bedste udbud".
 • I 2017 træder Kirstine Hardam A/S ind på det kommunale marked for katetre og vinder den første kontrakt.
 • I 2017 træder Kirstine Hardam A/S ind på de regionale marked på tilbehør til klinisk ernæring.
 • I 2017 får Kirstine Hardam A/S agentur på Renew Inserts i Danmark og Sverige.
 • I 2017 Kirstine Hardam A/S går på Facebook.
 • Mange af produkterne har Kirstine Hardam A/S eneagentur på herhjemme. Det gælder bl.a. produkter fra Salts Healthcare, Medicina og Ynolens.

 • Kirstine Hardam A/S udvikler og sælger også egne produkter indenfor røntgentilbehør.

 • Der er i dag 16-20 ansatte og produktsortimentet er udvidet til flere end 8000 varenumre. Foruden hjælpemidler til stomi-opererede er det også produkter til sårpleje, inkontinens, ernæring, røntgentilbehør m.m.

HVEM ER VI?

​Kirstine Hardam A/S

CVR: 30551494

KONTAKT OS

​Telefon: 97 42 32 33

E-mail: post@hardam.dk

FIND VEJ

Fabersvej 15

7500 Holstebro​